Het ontstaan van de Tiffin

Tiffin is een Indiaas Engels woord voor een soort maaltijd. Over het algemeen een snack tussen de maaltijden: dosas, idlis, vadas enz. In andere delen van India verwijst het woord meestal naar een lunchpakket. De bakjes houden het het eten vers terwijl ze vervoerd worden.

Tijdens de Britse Raj (1857-1947) in India zorgde een toestroom van migranten ervoor dat er veel monden moesten worden gevoed. De steden waren nog niet uitgerust om zoveel arbeiders te voeden. Er moest een systeem gevonden worden om dat op te lossen. 

Als oplossing werden de lunches thuis klaargemaakt. Daarna werd het eten veilig verpakt in stalen lunch dozen met meerdere niveaus.  De “Tiffin blikken” worden ook wel “Dabbas” genoemd. Deze werden bezorgd, per fiets of per trein, door Dabbawalas. 

Tegenwoordig zijn er in India meer dan 5.000 Dabbawalas die 200.000 Tiffin lunchboxes per dag afleveren.

In India worden de Tiffins (hand)gemaakt van duurzaam roestvrijstaal. De Tiffin is een handige en eenvoudig te gebruiken lunchbox. Ideaal voor als je gaat picknicken of voor op je werk. 

De Tiffin is onder andere geschikt voor brood, salades, snacks, fruit en kwark. De Tiffin bestaat uit 3 verschillende bakjes. Deze losse delen worden opgestapeld tot één geheel.